ARPIA is een kunstproject dat zich wendt naar het landschap en haar waarde(n). Op regelmatige tijdstippen doen één of meerdere kunstenaars een interventie in het landschap, vanuit een optiek van sociale en ecologische duurzaamheid. Samen met de werken van voorgaande jaren vormen ze een kunst- en wandeltraject dat het hele jaar door toegankelijk is. Op een natuurlijk ritme doelt het traject op een kruisbestuiving tussen kunstbeleving en landschapsbeleving.
Arpia is een kunstproject met een verregaand engagement ten aanzien van het landschap en haar waarde(n). De kunstwerken nestelen zich in de open ruimte, Het permanent toegankelijk en evoluerend traject met beeldende kunst en klankkunst wordt jaar na jaar verrijkt met nieuwe kunstwerken. Arpia daagt de kunstenaars uit om met het natuur- en cultuurlandschap zowel creatief, kritisch als respectvol en met de nodige aandacht voor de identiteit van het gebied aan de slag te gaan. Het epicentrum van het jaarlijkse kunst met landschap-project is een oude steenbakkerij aan de rand van landschappelijk waardevol gebied in het zuiden van de Oost-Vlaamse gemeente Herzele. Binnen en rond de steenbakkerij is er een tijdelijke tentoonstelling met site-specifieke kunstwerken. Via themawandelingen, workshops, debatten, boekenlounge, openlucht brunch enzomeer tracht Arpia de kennis en de beleving van landschap en natuur scherp te stellen.
Professor Emeritus Marc Antrop, geoloog en internationaal gerespecteerd landschapsdeskundige, waakt als peter van het project over de relatie kunst/landschap en ziet erop toe dat de resultaten van het landschapsonderzoek doorstromen naar het kunstproject.
Marc Antrop is auteur van diverse publicaties omtrent landschap.
Zijn boek `Perspectieven op het landschap. Achtergronden om landschappen te lezen en te begrijpen` (Academia Press, 2007) wordt in de landschapskunde als referentie gebruikt.
Arpia vzw wil een maatschappijkritisch kunstenproject creëren. De vzw beoogt zowel een lokale en regionale als een nationale en internationale uitstraling en netwerkvorming. De organisatie nodigt kunstenaars uit om met het ‘aanwezige’ landschap en haar maatschappelijke, historische, toekomstgerichte en andere implicaties aan de slag te gaan. Het doel hiervan is een reflectie over de betekenis van het landschap binnen ons huidig maatschappelijk bestel. De realisaties hebben een eerder procesmatig karakter. Dit alles in het kader van het platteland, met haar eigen uitzicht, dynamiek en karakter. Op langere termijn ontstaat er zo een subtiel en bescheiden web van permanente, zich integrerende en evoluerende, duurzame artistieke landschapselementen, die een basis vormen waarop steeds verder kan worden gebouwd. Vanuit een kritische blik op het landschap ontstaat ook een engagement voor het landschap, waarbij er een ‘geweten’ groeit binnen de gemeente en de regio m.b.t. de diverse landschappelijke waarden (ecologische, cultuur-historische, sociale-maatschappelijke, esthetische en ruimtelijk-structurerende) in relatie tot de persoonlijke beleving ervan door inwoners en passanten.
>> Naam
De naam Arpia is terug te vinden in een document uit 972 waarin de gemeente Herzele, gelegen aan de ‘fluvius Arpia’, genoemd wordt. Dit is vandaag de Molenbeek, ook de Ter Erpenbeek genoemd, die stroomt doorheen verschillende Herzeelse deelgemeenten. De naam verbindt op die manier het vertrekpunt in een lokale context en het landschap, met het gegeven van stroming, verandering en dus proces. Er zijn naast de doelstellingen verwoord in de statuten, een aantal aandachtspunten waarin de vzw zich in de komende jaren wil verdiepen. Enkele voorbeelden zijn klank in verbinding met de omgeving waar deze ontstaat, tuin als een bijzonder deel van het landschap, wandelen bekeken tegen een filosofische en zelfs rituele achtergrond en koken als het op creatieve en artistieke wijze verwerken en presenteren van producten uit de regio en het genieten daarvan.
>> Initiatiefnemers
- Prof. Christel Stalpaert, voorzitter vzw Arpia - Jan Hermans, cultuurbeleidscoördinator Herzele, dagelijkse leiding - Chris De Smedt, landschapsdeskundige - Architect Eugeen Liebaut, bestuurslid - Kunstenaar Lucas Devriendt, bestuurslid - Filmproducente Ellen De Waele, bestuurslid